28 de agosto de 2012

ALIMENTACIÓN MEDITERRANEA

L'ALIMENTACIÓ MEDITERRÀNIA

L'Alimentació mediterrània, rica en verdures, hortalisses, fruita fresca i fruita seca (nous, ametlles, avellanes....), llegums, peix derivats del blat i oli d'oliva, es considera un tipus d'alimentació molt saludable i equilibrada.

Per facilitar l'equilibri alimentari és convenient fer entre tres i cinc àpats al dia que es complementin entre ells.

L'esmorzar és un àpat decisiu en l'equilibri alimentari, però cal que sigui complet, amb:
. Làctics (llet, ioguts, formatges...)
. Cereals (pa, galetes, cereals d'esmorzar...)
. Fruita fresca (sensera, trossejada sucs...)

El dinar i el sopar han de ser àpats complementaris, i s'ha d'evitar la repetició d'aliments i preparacions.

EN L'ALIMENTACIÓ DE CADA DIA HAURÍEM DE...

Potenciar el consum de fruites, verdures i hortalisses.

Incloure amb més freqüència els llegums i la fruita seca.

Prioritzar el consum de peix, i moderar el de carns, especialment les més grasses. L'ou és una bona alternativa a la carn o el peix.

Tenir en compte que els aliments com el pa, la pasta, l'arròs i les patates són bàsics.

Escollir, sempre que sigui possible, l'oli d'oliva, tant per cuinar com per amanir.

Prioritzar l'aigua enfront d'altres begudes.

CAL TENIR EN COMPTE QUE...

No hi ha un pes ideal, sinó que cal parlar de pes saludable.

El pes saludable ha d'estar en funció de les característiques de cada persona (edat, sexe, complexió...)

Per arribar a un pes saludable són imprescindibles:
. L'alimentació variada i edquilibrada, i
. L'activitat física habitual.



No hay comentarios:

Publicar un comentario